Kaukaa katseltua Ulkosuomalaisen huomioita suomalaisesta menosta ja meiningistä

Se ei toimi, mutta älkää korjatko sitä!

  • Se ei toimi, mutta älkää korjatko sitä!

On se vaan jännää tuo politiikka. Varsinkin opposistiopolitiikka. Tänään sitä harjoittaa Vasemmistoliitto, kukapa muukaan. Puolue ottaa kantaa hallituksen työllistämisohjelmaan, joka on menossa kuulemma aivan väärään suuntaan. Tietysti.

Nykyiset viralliset työmarkkinat on todettu toimimattomiksi jopa työvoimaviranomaisten suulla. Työllistäminen ei vaan onnistu. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että kun ilmoittaudut työkkäriin työttömäksi työnhakijaksi, virkailija saattaa ilmoittaa aivan suoraan, että eihän meiltä töitä kyllä sitten löydy. Toisaalta, edelleen omasta kokemuksesta, työnantajat hakevat ihmisiä töihin oikeastaan kaikilla muilla keinoilla paitsi työkkärin kautta. 'Kyllähän sen tietää minkälaisia hakijoita sieltä tulee.'  Ja samaan aikaan työttömyys nousee. On kuulemma kaikenlaisia kohtaamisongelmia jne. Just niin.....

Nyt hallitus esittää muutoksia tähän vanhaan systeemiin. Systeemiin, jota kaikki, niin rekrytoivat yritykset, työttömät, kaikki puolueet Vasemmistoliitto mukaan lukien ja jopa työvoimaviranomaiset itse, ovat arvostelleet. Ja jotka eivät todellakaan toimi. Mutta nyt jos sitä aletaan muuttaa, se onkin yks'kaks yllättäen ihan hyvin toimiva järjestelmä. Näin meille kertoo Vasemmistoliitto. Kaikki systeemiin suunnitellut muutokset ovat heikennyksiä työttömän etuihin ja maksatetaan hänen selkänahastaan. Vanhassa järjestelmässä, jonka luomisessa Vasemmistoliitto on muuten ollut mukana hallituksessa ollessaan aina vuodesta 1995, ei olekaan mitään vikaan. Ei, vaikka sen voimassa ollessa pitkäaikaistyöttömyys on noussut ennätyslukemiin ja työmarkkinoilla on 'kohtaamisongelma'.  Eikä kukaan luota järjestelmään. 

Vasemmistoliitto vaatii, että työttömät saavat palkallista työtä ja samat oikeudet muiden työntekijöiden kanssa. Palkattoman työtoiminnan sijaan on lisättävä palkkatuen käyttöä ja muuta palkallista toimintaa. Eli suomeksi sanottuna, Vasemmistoliitto vaatii, että työtön palkataan suoraan yrityksen palkkalistoille. Samoilla eduilla kuin Reiska, joka on vääntänyt sitä mutteria 25 vuotta. Kas kun eivät vaadi samalla kunnon kesiä jolloin aurinko paistaa päivisin ja vettä sataa vain yöllä. Molemmat vaatimukset kun ovat aivan yhtä realistisia.

Kun talouden näkymät ovat mitä ovat, jokaikinen yritys miettii jokaikisen rekrytointinsa todella tarkkaan. Ketään palkata omille listoille ellei siihen ole todella pakottavaa tarvetta. Yksi syy tähän varovaisuuteen on vasemmiston ja ammattiyhdistysliikkeen yhdessä rakentama 'työntekijöiden etuja' ajava irtisanomissuoja, joka takaa sen, että työntekijästä on käytännössä mahdotonta päästä eroon jos hänen työpanostaan ei, vaikka muuttuneen markkinatilanteen takia, enää tarvitakaan.  

Vasemmistoliiton vaatimukset siitä, että työtön palkataan suoraan palkalliseen työhön aiheuttaa sen, että työttömät makaavat kotona sen sijaan, että tekisivät töitä ja rakentaisivat näin mahdolliset itselleen väylää työelämään. Vaikka sitten hieman huonommilla ehdoilla kuin sillä Reiskalla.  Tottakai myös tuetussa työllistämisessä on ongelmansa ja sitä käytetään työnantajien toimesta väärin, mutta suuressa kuvassa; eikö se kuitenkin ole kaikkkien kannalta parempi että työtön pysyy työmarkkinoissa kiinni jos vaihtoehtona on kotisohva 24/7?

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat